Що таке FPV-дрон?

Оператор керує безпілотником з використанням пульта, а також має можливість спостерігати за місцевістю навколо безпілотника в реальному часі за допомогою спеціальних окулярів, що дає йому можливість відчувати себе як пілот усередині безпілотника.

Чим корисні FPV-дрони?

FPV-дрони є дешевими навіть у порівнянні з поширеними на фронті квадрокоптерами серії DJI Mavic. Ось їхні основні переваги у порівнянні із звичайними квадрокоптерами: відсутність будь-якої стабілізації чи допомоги в управлінні, що дозволяє максимально контролювати дрон, висока швидкість польоту, а також можливість зібрати дрон під певні види завдань та особливості польоту. 

По суті, сучасний FPV-дрон – це конструктор, який можна зібрати під конкретні потреби. Зазвичай військові замовляють БПЛА, який може нести певну вагу та долати певні відстані. Інженери підбирають двигуни, акумулятори, рами, польотні контролери, регулятори струму, системи передавання відео та радіосигналу, враховуючи необхідні технічні характеристики. Потім до нього додають бойову частину з вибухівкою. Таким чином, з’являються модернізовані FPV-дрони “камікадзе”. 

Зазвичай, FPV-дрони керуються виключно вручну, тому не пов’язані із супутниковою системою GPS і є невразливими до засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ), що придушують навігацію. Однак, супротивник може перешкоджати передачі відео та управління між БПЛА та оператором.

FPV-дрони можуть діяти разом із розвідувальними БПЛА, що покращує ситуаційну обізнаність та ефективність застосування. Однак, відсутність програмної стабілізації та менш якісна оптика робить їх розвідувальні якості слабкими, для цих задач використовуються звичайні дрони типу DJI Mavic.

Зброя, що змінила сучасну війну

FPV-дрони – це революційний засіб ведення бою, який змінив тактику ведення війни. Вони дозволяють військовим здійснювати точні удари з високої висоти, що зменшує ризик поранення військовослужбовців. Також відносна дешевизна виробів та швидкість виготовлення дозволяє поставляти FPV-дрони на поле бою швидше та ефективніше знищувати противника. Можливість виробити більшу кількість FPV-дронів за ті ж гроші однозначно грає нам на руку, адже дає можливість створювати більшу кількість ефективних засобів ураження ворога. Якщо говорити про ціну на FPV-дрон на основі гоночних квадрокоптерів, то ціна стартує від $200 за один виріб. 

FPV-дрони змінили сучасну війну, забезпечуючи можливість завдання високоточних ударів, що раніше були прерогативою дорогих і складних систем, застосовуваних точково. Вони можуть ефективно знищити техніку вартістю в мільйони доларів, таку як танки, артилерія, РЕБ, ЗРК, або офіцерів у ближньому тилу.

Scroll to Top